Alles over een pro deo rechtszaak

Alles over een pro deo rechtszaak

jan 19, 2021 Juridisch by Rick

Een pro deo advocaat strafrecht is een advocaat die in strafrecht gespecialiseerd is en je kan bijstaan, maar die wordt door de Staat betaald. Advocaat van onvermogen of toevoeging advocaat zijn de ‘bijnamen’ van een pro deo advocaat. Het concept van een pro deo advocaat valt onder gesubsidieerde of gefinancierde rechtsbijstand.

Voor God

Een letterlijke vertaling van pro deo is “voor God”. Een dienst in pro deo wordt dus gratis verleend. Bij een pro deo advocaat wordt gratis rechtsbijstand door een advocaat bedoeld. Echter is het niet altijd geheel gratis en moet je als cliënt zijnde een eigen bijdrage betalen dat door wet is vastgesteld.

Eigen bijdrage

Als je zaak in aanmerking komt voor een ‘gratis’ advocaat, dan hoef je dus niet de gewoonlijke kosten te betalen. De torenhoge rekeningen die je normaal voor een advocaat hebt, heb je in dit geval niet. Hoogstens betaal je een eigen bijdrage dat afhankelijk is van het inkomen over een bepaald peiljaar. Bij een laag verzameling inkomen hoef je helemaal niks te betalen.

In aanmerking komen?

In strafrechtelijke zaken kom je meestal wel in aanmerking voor een pro deo advocaat. Je hebt een dagvaarding ontvangen wanneer je verdacht wordt van een strafbaar feit. In dit geval  heb je altijd recht op pro deo advocaat. Ook als je geen dagvaarding hebt ontvangen maar wel onderzoeken gaande zijn waardoor je onmiddellijke bijstand nodig hebt mag je er gebruik van maken.

Ook voor strafzaken wat in beslag genomen goederen of invordering van rijbewijs bevat, hebben recht op een pro deo zaak. Ook als je jezelf als een benadeelde partij wilt toevoegen in een lopende zaak heb je er recht op.

Piketadvocaat

Als je door de politie wordt aangehouden heb je recht op een piketadvocaat. Zodra iemand na een verhoor niet direct wordt vrijgelaten, dan is diegene in verzekering gesteld. Vanaf het moment dat iemand in verzekering is gesteld, heeft diegene recht op een pro deo piketadvocaat.