Bedrijfsboekhouding zelf doen of uitbesteden?

Bedrijfsboekhouding zelf doen of uitbesteden?

mrt 4, 2021 Zakelijk by Rick

Bedrijfsboekhouding zelf doen of uitbesteden? Het is een herkenbaar dilemma voor veel startende- en gevorderde ondernemers. Je zou zeggen dat het zelf doen van de bedrijfsboekhouding een kostenbesparende keuze is. De vraag is echter of dit in de praktijk, dus onderaan de streep, daadwerkelijk zo is. Het zijn echter de cijfers onderaan de streep die het bedrijfsresultaat weergeven. In veel gevallen blijkt hieruit dat het uitbesteden van de bedrijfsboekhouding een investering is die tot uiting komt in het bedrijfsresultaat. 

Hoe de meeste ondernemers in de praktijk met hun administratie omgaan

De meeste ondernemers focussen zich het liefst volledig op hun main business waardoor de bedrijfsadministratie als een secundaire taak wordt gezien. Zij zien hun boekhouding als tijdrovend klusje dat niet direct iets oplevert. Daarom wordt de boekhouding “even snel” in de avonduren of in het weekend bijgehouden. Deze benadering is echter niet verstandig want een goed georganiseerde financiële huishouding vormt een belangrijke basis voor een goed bedrijfsresultaat. 

Andere problemen waar ondernemers met hun bedrijfsadministratie tegenaan lopen

Naast het “moeten” uitvoeren van de bedrijfsadministratie is een gebrek aan specialistische kennis vaak een ander probleem waar ondernemers met hun bedrijfsadministratie tegenaan lopen. Niet iedere ondernemer beschikt over de benodigde financiële kennis om de bedrijfsadministratie op de juiste manier bij te houden. Daarnaast vormen de regelmatig veranderende eisen van de Fiscus een behoorlijk struikelblok. Natuurlijk kunnen ondernemers ervoor kiezen om hiervoor tijd vrij te maken en zich hierin te verdiepen maar (zoals aangegeven) zorgt deze tijdsinvestering niet voor een directe opbrengst. Het uitbesteden van de bedrijfsboekhouding blijkt dan ook in de praktijk een meer rendabele keuze en wordt door de meeste ondernemers zelfs gezien als investering.

Bedrijfsboekhouding uitbesteden aan een vaste accountant uit de buurt

Het zal voor ondernemers geen enkel probleem zijn om een geschikte accountant te vinden. Als je bijvoorbeeld een accountant in Haarlem zoekt, zul je zonder veel moeite te hoeven doen een geschikte financieel specialist uit jouw regio kunnen vinden. Het voordeel van een vaste accountant uit de buurt is dat je met deze persoon een korte communicatielijn hebt en dat deze persoon volledig op de hoogte is over alle financiële zaken die binnen jouw bedrijf spelen. Hierdoor is jouw accountant in staat om desgewenst snel te schakelen en krijg je direct de hulp waar jij naar op zoek bent. Uiteraard zorgt je accountant ervoor dat je op ieder gewenst moment inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf en neemt deze persoon je alle administratieve werkzaamheden uit handen. Hierdoor zorg je ervoor dat je jezelf volledig kunt focussen op je bedrijf en hoef je jezelf geen zorgen te maken over de “secundaire taak” die in de vrije uren nog even moet worden uitgevoerd. Met dit vooruitzicht is de keuze voor veel ondernemers snel gemaakt: zij kiezen graag voor het uitbesteden van hun bedrijfsboekhouding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *