De do’s en don’ts bij het afsluiten van een persoonlijke lening

De do’s en don’ts bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Door een persoonlijke lening af te sluiten creëer jij financiële rust in je huishouden. Je krijgt een groot bedrag en betaalt dat af met kleine termijnen die voor jou goed te behappen zijn. Het is voor veel mensen een ideale manier om op de korte termijn financiële steun te ontvangen. Een persoonlijke lening afsluiten is niet zonder risico, want er zijn nog steeds illegale kredietaanbieders die van jouw financiële toestand willen profiteren. Met de onderstaande do’s en don’ts leen je veilig, risicoloos en zo voordelig mogelijk.

Do: sluit je persoonlijke lening af bij een betrouwbare kredietverstrekker

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is jouw vriend als je van plan bent om een persoonlijke lening af te sluiten. Zij houden toezicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de kredietverstrekker en delen vergunningen uit aan de instanties die zich aan de regels houden.

Don’t: de AFM vergunning vergeten

Een betrouwbare kredietverstrekker heeft deze vergunning, dus controleer dat. Sluit nooit een lening af bij een financiële instantie die deze vergunning niet heeft (grote banken daargelaten).

Do: maak een vergelijking

Het is altijd een goed idee om een vergelijking te maken van wat er wordt aangeboden. Wat is gunstiger, iets kopen op afbetaling of een persoonlijke lening afsluiten om het product aan te schaffen? Welke kredietverstrekker kan je het beste voorstel doen? Vraag offertes op, vergelijk overeenkomsten en bepaal op die manier met wie jij verder gaat.

Don’t: het eerste aanbod aannemen

Ook al ziet een aanbod er erg goed uit, je weet nooit of het het beste aanbod is voor jou. Als je geen vergelijking maakt, dan ben je niet zeker van de beste deal. Ga dus niet met de eerste de beste aanbieder verder, maar vergelijk al je opties voordat je een beslissing maakt.

Do: de voorwaarden doornemen

Het is altijd verstandig om de voorwaarden van de persoonlijke lening die je af wilt sluiten door te nemen. Een goed voorbeeld om dat mee toe te lichten het rentepercentage. Zie je een laag rentepercentage, dan ga je er automatisch van uit dat dit het beste aanbod is. Je betaalt dan immers het minste terug? Als je de voorwaarden leest zie je dat dit lage percentage een aanbieding is die slechts de eerste zes maanden geldt. Daarna betaal je een hoger bedrag terug. De persoonlijke lening met het laagste rentepercentage is dus niet automatisch de beste lening voor jou.

Don’t: automatisch kiezen voor de aanbieder met het laagste percentage

Lage rentepercentages zijn bij persoonlijke leningen vaak te mooi om waar te zijn. Ze worden na een aantal maanden weer opgeheven en zijn bedoeld om jouw interesse te trekken. Het is beter om een lening af te sluiten met een rentepercentage dat hetzelfde blijft. Dat betekent dat de bedragen die je afbetaalt ook niet zullen veranderen. Uiteindelijk is het het bedrag onder de streep dat de persoonlijke lening voordelig maakt en niet het rentepercentage. Let daar dus goed op, om teleurstelling te voorkomen.Vergelijk meerdere leningen online op Denederlandsekredietmaatschappij.nl.