Wat te doen als je rechtsbijstand nodig hebt?

Wat te doen als je rechtsbijstand nodig hebt?

okt 24, 2023 Juridisch by Rick

Wanneer je in een geschil belandt waar je zelf niet uitkomt, kan het zijn dat je een advocaat nodig hebt voor juridische bijstand. Maar wat als je geen advocaat kunt betalen? Of als je niet zeker weet welke stappen je moet nemen om een geschil op te lossen? In dit artikel geven we je vijf belangrijke tips om erachter te komen wat je moet doen als je rechtsbijstand nodig hebt. Lees snel verder!

1. Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand?

Rechtsbijstand nodig? Gesubsidieerde rechtsbijstand houdt in dat de overheid (een deel van) de kosten van een advocaat betaalt, afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Je kunt dit aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. De toelatingsdrempel ligt relatief laag, dus het is zeker het proberen waard.

2. Kijk voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen, zoals ARAG, bieden een rechtsbijstandverzekering aan, waarmee je juridische hulp krijgt bij geschillen. Dit kan voordeliger zijn dan het inhuren van een advocaat, vooral als je regelmatig in een juridisch geschil terechtkomt. Daarnaast kun je voor allerlei verschillende situaties een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

3. Zoek naar juridische hulpverlening bij sociaal raadslieden

Sociaal raadslieden zijn er voor mensen met een laag inkomen of financiële problemen. Zij kunnen je bijstaan bij juridische problemen, zoals arbeidsrechtelijke kwesties, huurconflicten en schuldenproblematiek. 

4. Zoek hulp bij een pro deo advocaat

Een pro deo advocaat is een advocaat die werkt op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand en die minder betaalt krijgt dan andere advocaten. Dit kan een goede optie zijn als je een relatief laag inkomen hebt en juridische bijstand nodig hebt.

5. Raadpleeg online hulpbronnen

Er zijn diverse websites waar je gratis en/of betaalbaar juridisch advies kunt krijgen, bijvoorbeeld het Juridisch Loket en Rechtspraak.nl. Ook kun je overwegen om je vraag voor te leggen aan een online gemeenschap van juristen.

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om juridische bijstand te krijgen als je in een geschil bent beland en niet weet hoe je dit moet oplossen. Of het nu gaat om gesubsidieerde rechtsbijstand, een rechtsbijstandverzekering, sociaal raadslieden, een pro deo advocaat of online hulpbronnen, er is altijd wel één optie die bij jouw situatie past. Twijfel dus niet om hulp te zoeken als je het nodig hebt!