BV oprichten: 3 tips

BV oprichten: 3 tips

sep 11, 2020 Zakelijk by Rick

Bent u nog een zzp’er en begin het jasje of schil een beetje te knellen? Dan kan het oprichten van een BV een goede optie zijn om te groeien. Ook als u direct wil profiteren van de voordelen van een BV, kunt u als ondernemer direct uw bedrijf starten onder de noemer ‘BV’ of besloten vennootschap. Een BV oprichten kan al in een paar simpele stappen. Benieuwd naar de mogelijkheden? In dit blog vertellen we je er graag meer over en geven wij u tips waar u zoal op kunt letten.

1. Waarom kiezen voor een BV?

Het is voor een BV niet noodzakelijk om een speciaal beroep uit te voeren. Of u nu een slagerij heeft of marketingbureau; in principe kan een BV door ieder type bedrijf worden aangevraagd. De besloten vennootschap is geen natuurlijk persoon maar een rechtspersoon. Dit brengt verschillende gunstige eigenschappen met zich mee. Ook is het voor veel (startende) bedrijven een goede stap. Zeker wanneer u van plan bent om personeel aan te nemen of uit te breiden op de langere termijn. Maakt u als zzp’er veel winst? Dan kan het voordeliger zijn om voor de BV als rechtsvorm te kiezen.

2. Verdiep u in de voor- en nadelen

Een BV oprichten heeft een groot aantal voordelen. Voor veel (startende) ondernemers is de aansprakelijkheid daarbij het belangrijkst. De BV kent namelijk een andere rechtsvorm dan de zzp’er, hierdoor is een ondernemer aan het roer van een BV niet meer persoonlijk aansprakelijk. Dat is prettig wanneer er schulden worden gemaakt en dat u privé sowieso niet opdraait voor een faillissement. Zakelijk en privé zijn beter gescheiden. Mogelijk nadelen zijn de (notaris)kosten die verbonden zijn aan het oprichten van een BV, geen mkb-vrijstelling of een hogere belastingdruk bij lage winst.

3. Schakel een professional in

Natuurlijk kunt u als ondernemer zelf de stap van zzp’er naar een bv maken. Maar het is een vrij ingewikkeld proces. Heeft u echter weinig tijd of kunt u wat hulp gebruiken? Dan is het ook mogelijk om een professional in te schakelen voor het oprichten van uw BV. Dit kan een jurist, accountant of gespecialiseerd bureau zijn. Deze experts op het gebied om u te helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Ook kunt u dit bedrijf of kantoor op de lange termijn in de arm nemen om te dienen als adviseur.

Een populaire rechtsvorm

De BV is nog altijd een erg populaire rechtsvorm. Zowel bij starters als zzp’ers die over willen stappen. BV’s heeft verschillende voordelen en enkele nadelen. Voordat u uw nieuwe rechtsvorm kiest of uw huidige rechtsvorm verandert, raden we het aan om dit altijd goed uit te zoeken. Neem contact op met bovenstaande kenners en professionals of plan een gesprek in bij uw bank of accountant. Die kan u vaak al tips en handige adviezen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *