De voor- en nadelen van het registreren van je eigen merk

De voor- en nadelen van het registreren van je eigen merk

jan 19, 2021 Zakelijk by Rick

Het registreren van je eigen merk kan je natuurlijk door een bedrijf laten doen, toch kiezen ook veel mensen ervoor om het zelf te doen. Tegenwoordig dit eenvoudig online en je merk is dan al snel beschermd. Veel mensen registreren zelf hun eigen merk uit financiƫle overwegingen. Hier alle voordelen en nadelen op een rij van (zelf) je merk registreren.

Wat is merkregistratie en wat zijn de voordelen

Als je je merk laat vastleggen middels merkregistratie, dan ben je gegarandeerd dat niemand anders jouw merk gebruiken en van jouw naamsbekendheid gebruik kan genieten. Mocht het wel voorkomen dat iemand je merk gebruik dan ben je beschermd en kan je hier tegen optreden. Ook als een ander bedrijf niet exact dezelfde naam heeft maar het wel grotendeels overeenkomt kan je met registratie van je eigen merk hier actie van maken.

Toch kan het wel dat je bepaalde rechten kan verkopen en je een andere partij van jouw merknaam gebruik laat maken. Het enige wat je dan hoeft te doen is het verkopen van een licentie aan die partij.

De voordelen van het registreren van je eigen merk

Als je ervoor kiest om zelf je merk te registreren dan bespaart je dat tijd en geld. Laat je merkregistratie door een extern bedrijf doen? Dan kost je dat vaak handenvol geld en tijd. Tegenwoordig is het makkelijk en heel snel om dit zelf te doen. Met een beetje advies ben je direct beschermd. Je kunt jezelf voor tien jaar beschermen in drie classificaties binnen de Benelux. Na die tien jaar kun je oneindig per tien jaar je merk beschermen.  

De nadelen van het registreren van je eigen merk

Er zijn altijd nadelen aan het registeren van je eigen merk, zeker als je het zelf doet. Alle producten en diensten die een merk kan gebruiken zijn vastgelegd in verschillende classificaties. Het is belangrijk om de juiste classificatie te bepalen omdat je anders het risico loopt om niet beschermd te zijn. Als je zelf de registratie van je eigen merk doet, zal je zien dat het soms best lastig is om de juiste classificatie te kiezen.